Vakkert om Cohen

Vakkert og bittersøtt om Leonard Cohen og hans norske kjæreste

Dokumentaren «Marianne & Leonard: Words of Love» er et nydelig portrett av en av tidenes låtskrivere og hans norske kjæreste, fra en svunnen epoke med fri sex, dop og visesang.      

«So Long, Marianne». «Bird on a Wire». «Hey, That’s No Way to Say Goodbye». 

Dette er ikke bare tre av Leonard Cohens beste og mest kjente låter, men blant flere sanger den ikoniske kanadiske artisten og forfatteren dediserte til kvinnen som har blitt kalt hans muse – og som skulle ende opp som hans virkelig store kjærlighet: Norske Marianne Ihlen. 

Nå har filmen om det dype, men kompliserte kjærlighetsforholdet blitt til en kritikerhyllet dokumentarfilm. «Marianne & Leonard: Words of Love» får premiere på kino 11. oktober. 

https://www.youtube.com/watch?v=yTD-0ZfTQ5o

marianne-leonard-words-of-love-.jpg

Sterke øyeblikk

Cohen møtte Ihlen på den greske øya Hydra i 1960, kun kort tid etter at forfatteren Axel Jensen hadde forlatt henne og deres nyfødte sønn der.  

Dokumentaren går tett på paret og deres år sammen – først i lykkelig familieidyll på Hydra, og siden gjennom mer og mer sporadiske treff, inntil noen sterke øyeblikk mot slutten av begges liv. 

Det er den britiske regissøren Nick Broomfield som står bak «Marianne & Leonard: Words of Love». 

Han har tidligere laget biografiske filmer som «Kurt & Courtney» (1998) og «Tupac & Biggie» (2002), samt Whitney Houston-dokumentaren «Whitney: Can I Be» (2017). Som 20-åring hadde han selv en kort affære med den 13 år eldre Ihlen på Hydra, et poeng som (heldigvis) ikke overspilles her.   

Filmen gir oss naturligvis en rekke påminnelser om hvilken fantastisk lyriker, komponist og artist Leonard Cohen var, fra den spede starten på midten av 60-tallet og frem til dette tiåret.

Dette er imidlertid ingen musikkfilm. Den krever ingen forkjærlighet for mannens musikk i forkant. Selv om det skal godt gjøres å ikke falle for den underveis.  

Bohemenes paradis 

Pittoreske og avskjermede Hydra, derimot, spiller en like sentral rolle i «Marianne & Leonard: Words of Love» som mange av personene som har latt seg intervjue i filmen.

Hit dro kreative sjeler, kjendiser og gærninger gjennom 50-, 60- og 70-tallet, fra John Lennon og Eric Clapton via Jackie Kennedy og danskenes daværende prinsesse Margrethe til Sophia Loren og Elizabeth Taylor – for å nevne noen ytterst få av stedets celebre besøkende. 

I filmen fremstår øya som et bohemsk og strømløst himmelrike, perfekt for en enkel tilværelse der Leonard kunne bale med skjønnlitteraturen – ofte tungt påvirket av LSD og andre rusmidler – mens Marianne bygde rammene for et familieliv. Som hun selv sier i filmen: 

– Jeg var hans greske muse som satt ved føttene hans. Han var den kreative. 

Følelsen av et tapt paradis forsterkes ytterligere av nydelige opptak av Ihlen på seilbåt utenfor Hydra, omgitt av blåtonene i filmkameraet til den legendariske dokumentaristen D.A. Pennebaker. 

Cohens personlige lykke – og hans evne til å involvere seg i livene til Ihlen og hennes sønn Axel jr. – var imidlertid under hardt press, både fra innsiden og utenfra.

Trøbbel i horisonten 

At Leonard Cohen med sitt karismatiske oppsyn og malmfulle røst hadde en magnetisk tiltrekningskraft på sine omgivelser – ikke minst vakre kvinner – er åpenbart gjennom hele «Marianne & Leonard: Words of Love», som er rik på arkivmateriale fra store flater i artistens liv og karriere.

Da han foretok dreiningen fra dikt og romaner til en karriere innen musikk, med alt det innebar av reising og opptrapping av dopinntak, kom samtidig en raus tilgang på nye seksuelle erobringer. I filmen er Cohen åpen om sin appetitt på kvinner – og det han kaller «det seksuelle uttrykket for vennskap og samhold». 

– Jeg var veldig heldig siden det var 60-tallet, da det var veldig mulig.    

At han skrev de beryktede tekstlinjene «givin' me head on the unmade bed/ while the limousines wait in the street» om sin affære med Janis Joplin i klassikeren «Chelsea Hotel No. 2», var bare en av mange ting som drev ham ytterligere bort fra Marianne Ihlen og Hydra. Selv innrømmer hun i filmen: 

– Det såret meg sånn. Det ødela meg. 

Bittersøtt til slutt 

Marianne Ihlen etablerte seg etter hvert i Norge, med ny ektemann og et mer konvensjonelt liv utover 80-tallet. Leonard Cohen fikk på sin side to barn med kunstneren Suzanne Elrod på 70-tallet. Men kjærligheten mellom de to skulle vise seg å overleve helt fram til det siste. 

Et av de mest hjerteskjærende øyeblikkene i filmen foregår på sykehuset, der en leukemisyk Ihlen ligger for døden i Norge, mens Cohens liv tikker mot slutten på andre siden av Atlanterhavet. 

Poetens siste hilsen til sin tidligere elsker, lest opp for henne av vennen Jan Christian Mollestad, inneholder blant annet ordene «jeg er rett bak deg, nær nok til å ta hånden din». 

Og slik skulle det også gå: De to døde med kort tids mellomrom i 2016. Historien deres lever heldigvis videre gjennom dette vakre og fascinerende tidsdokumentet.   

Fri sex! Dop! Visesang! Og en rørende kjærlighetshistorie. Det er noen av ingrediensene i den nye filmen om norske Marianne Ihlens forhold til artistlegenden Leonard Cohen.   

Den greske øya Hydra var et paradis for bohemer og celebriteter på 60-tallet. Her møttes Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen til en romanse for historiebøkene. 

Var kvinnebedåreren Leonard Cohen en proto-feminist eller eller en klassisk sjåvinist? En ny dokumentar ser nærmere på mannen, myten og magnetismen.

«På den ene siden var han veldig romantisk, og på den andre skikkelig kåt». En ny film om Leonard Cohens forhold til norske Marianne Ihlen har utløst debatt om «myten om det mannlige geniet».  

Screen-Shot-2019-07-03-at-11.29.38-AM.png