Sju glimrende grunner til at skytefesten «Free Fire» blir vårens mest essensielle film

Ett gigantisk lager, 13 fargerike karakterer – og en våpenhandel som går fryktelig, fryktelig galt.

Har du allerede sett traileren til «Free Fire», har du også markert premieredatoen med tjukk tusj i kalenderen.

Her forklarer vi deg hvorfor du bør ta en kule for laget – og gir seks andre treffsikre argumenter for at du skal se årets morsomste og tøffeste skytefilm (premiere 31. mars).

1. Du kan for én gangs skyld være først …

Du kunne – i hvert fall i teorien – vært den første i gjengen som så «A Clockwork Orange», «Trainspotting», «The Big Lebowski» og «Pulp Fiction» – og cashet inn kred i bøttevis for å spre det glade budskap.

Nei, det kunne du kanskje ikke, for da lå du for alt vi vet på stellebordet og var mest opptatt av egenprodusert shit.

Men nå har du sjansen: «Free Fire» blir etter alle moselerker en fremtidig kultklassiker, og dette kan være ditt gylne øyeblikk til å være den som gjorde alle oppmerksom på det.

Remember where you heard it first …

 

2. 4000 skudd!

Hvor mange skudd som ble avfyrt under innspillingen, er det neppe noen som vet. Men 4000 – fire tusen – skudd overlevde selve filmen. Folka du møter her er muligens elendige våpenhandlere, og til alt hell ligger heller ikke talentet deres i presisjonsskyting.

Hvilket er en guds lykke, siden de faktisk trenger halvannen time for å få løst sin lille uoverensstemmelse.

Selv om det føles mindre – tiden flyr når du har det gøy i kuleregnet, si!

Og ja, det suser bra i øra dine når du går ut av kinosalen, for å si det slik.

 

3. Den er koreografert som en ballett

Du har hørt bedre grunner, sier du? Vel, er du helt sikker på det? Hele filmen er skutt på én location, og er mer eller mindre en eneste lang skuddveksling.

Likevel er dette så langt fra et kaos som du kommer, og grunnen er at hver enkelt bevegelse er planlagt ned til minste detalj.

Altså en slags støvete dødens dans der ballettkjoler, trikoter og svanesjøer er byttet ut med kuler, krutt og så mye humor og onelinere at du danser ut av salen etterpå med en latterkule i brystet.

 

4. 70-tallet er mer LOL nå

Ok, det var kanskje litt gøy med «Grease» i sin samtid, og for den del med «Tillsammans», når vi tok på oss retrobrillene noen tiår senere.

Men det er mer gøy med slengbukser, pastelldresser og solbriller med oransje glass når sosialrealismen og hippieboblebussen er byttet ut med dope, guns & fucking in the streets.

Vel, i hvert fall guns.

70-tallet var best på 70-tallet, sier du? Nei, det er bedre nå!

 

5. Slapstick gun-flick FTW

«Lock, Stock & Two Smoking Barrels» og «Snatch». «Hard Boiled». «The French Connection». «Blaze of Glory». «True Romance». «The Good, the Bad & the Ugly». «Heat».

Store deler av Scorsese-katalogen. Og hver bidige Tarantino-film, selvsagt.

Og nå altså: «Free Fire».

 

6. Ingenting å kjempe for

Det er ikke klimakrisen som skal bli løst her. Heller ikke verdens fattigdomsproblem eller ebola-gåten. Selv om det er en liflig tanke, er det ikke engang Donald Trump som skal tas ut én gang for alle i et historisk forsøk på å redde verden.

Alt som står på spill her er våpen og penger – altså ingenting av betydning å kjempe for.

Men det betyr ikke disse folka ikke skal gi det et realt forsøk. Hell no …

 

7. Martin Scorsese er med – og digger regissør Ben Wheatley

Finnes det en større regissørlegende enn 74 år gamle Martin Scorsese?

Her er han i rollen som utøvende produsent, og grunnen til det ble slik, var at han er fan av filmer som «Kill List» og «Sightseers», som den britiske «Free Fire»-regissøren Ben Wheatley har på CV-en.

Og dermed er på sett og vis ringen sluttet, siden grunnen til at den fremadstormende briten i det hele tatt lager filmer, var at han så Scorseses «Taxi Driver» som 15-åring …

 

«Free Fire» ser du på norske kinoer fra 31. mars.