Slik fikk årets mest skyteglade actionfilm hjelp av «Minecraft»

Boston, midten av 1970-tallet: To gjenger møtes i en forlatt lagerbygning.

Målet er å gjennomføre en fredelig og effektiv våpenhandel. Men noe uventet skjer – og en skuddveksling ut av milde helvete oppstår.

Dette er utgangspunktet i den straks kinoaktuelle actionkomedien «Free Fire», med premiere 31. mars. En utrolig snedig, morsom og ikke minst actionfylt film du kommer til å elske hvis du har sans for Tarantino, tidlig Guy Ritchie og Martin Scorseses «Mafiabrødre».

For skuespillerne i filmen – blant dem Brie Larsson, Armie Hammer og Sharlto Copley – var innspillingen meget spesielt. Hele filmen er nemlig skutt på én enkelt location, i et lager rett i nærheten av filmskaper Ben Wheatleys hjem i Brighton.

View post on imgur.com

Å spille inn på én location kan virke behagelig på papiret, men skuddvekslingen er uhyre komplisert – og skuespillernes bevegelser og handlinger måtte beskrives i pinlig detalj på forhånd.

Derfor brukte filmskaper Ben Wheatley spillet «Minecraft» da han skulle begynne med designet på filmen. Her kunne han konstruere lageret i en 3D-verden, som seinere kom til nytte i byggingen av selve settet.

– Location var helt perfekt. Det var et nydelig lagerlokale med malte vegger og gulv. Vi raserte det totalt, og det var kjempegøy, sier produksjonsdesigner Paki Smith til Empire.

Rundt 4000 skudd blir avfyrt i løpet av den halvannen timen som filmen varer. Et vanvittig høyt antall, men likevel ble hvert skudd og hver manøver fra filmens figurer nøye planlagt.

– Sju uker før vi startet innspillingen ble vi nødt til å bestemme oss for hvor alle kulene skulle gå, sier Wheatley til Empire.

– Actionsekvensene kunne jo ikke endre seg. Alt ville jo blitt ødelagt hvis ikke vi hadde tenkt nøye nok på hvordan karakterene skulle komme seg fra A til B, eller om de kunne se hverandre og dermed skyte hverandre. Så vi måtte justere underveis, om en vegg for eksempel var for høy eller lav.

Wheatley lot seg for øvrig inspirere av flere virkelige skyteepisoder i arbeidet med manuset til «Free Fire».

Ekte skuddvekslinger er nemlig helt annerledes enn de som regel framstilles i Hollywood-versjonen. Å treffe en person som beveger seg raskt er nemlig ofte svært vanskelig.

– Det første jeg leste var en FBI-rapport fra en shoot-out i Miami på åttitallet. FBI-agentene måtte redegjøre for hver eneste kule som ble avfyrt, og rapporten viste akkurat hvor vanskelig det er å treffe et mål som beveger seg. Rapporten ga også en grundig beskrivelse av alle skadene folk pådro seg, og hvor ofte kulene bommet og traff noe helt annet, sier Wheatley til BBC.

Se «Free Fire» på kino 31. mars.