«Skam»-abstinenser? Da må du ikke gå glipp av «Moonlight»

Er du blant dem som fulgte Isak og Even tett gjennom hele tredje sesong av «Skam»?

Da vet du veldig godt at en kjærlighetshistorie mellom to menn kan være minst like rørende og engasjerende som en historie om heterofil forelskelse.

Miami ligger riktignok langt unna Oslo Vest, men denne vinteren demonstrerer årets vinner av Oscar for beste film, beste mannlige birolle og beste tilrettelagte manus «Moonlight» mye av det samme som det «Skam» gjorde.

Først, sjekk ut den nydelige traileren:

Filmen følger figuren Chiron i tre faser av livet hans – som ung gutt, i ungdomstida og som voksen.

Han har en vanvittig hard oppvekst, med en mor som doper seg og mishandler ham emosjonelt, og medelever som mobber. Når alt ser som mørkest ut, møter han imidlertid på dopdealeren Juan (fantastisk spilt av Mahershala Ali), som viser en rørende omsorg for gutten.

Juan er en figur med mange sider, stikk i strid med hvordan doplangere vanligvis blir portrettert i populærkulturen:

– Folk tror at en svart doplanger ikke også er en bror, en far, en sønn, eller en onkel. En svart doplanger får som regel ikke ha flere roller, sier Jenkins i et intervju med The Australian.

Også estetisk bryter «Moonlight» veldig med publikums forventninger. Et såpass hardt miljø inviterer gjerne til en røff stil, med håndholdt kamera og mørke farger.

I stedet er dette blitt en skikkelig vakker og til tider fargesprakende film. Én spesiell nattlig scene ved stranden ser nærmest ut som et maleri.

Parallellen til «Skam» blir først og fremst tydelig idet Chiron når ungdomstiden, og det viser seg at han har følelser for sin (eneste) kompis Kevin.

Og særlig mer enn det skal vi ikke avsløre om selve handlingen, vi vil bare fortelle at dette først og fremst blir til en vakker og viktig kjærlighetshistorie.

Og i likhet med «Skam» har den også massevis av fantastisk musikk:

Den er også blant filmene – om ikke den filmen – som har fått best kritikker, med 99 prosent positive anmeldelser, ifølge Metacritic.

– Den er et mesterverk. Det er et ord som blir brukt for ofte, men ikke i dette tilfellet, skriver Wall Street Journal.

Vi kunne ikke vært mer enige. På norske kinoer nå.