I 2014 herjet hun på Øya – nå er funkdronningen med i årets beste film

Har du opplevd en konsert med Janelle Monáe, har du blitt eksponert for et funkfyrverkeri du neppe glemmer med det første.

Og norske musikkelskere har trykket 31-åringen særlig hardt til sine bryst.

I 2008 spilte hun faktisk sin første Europa-konsert noensinne på Øya, og i 2011 og 2014 returnerte hun med triumferende konserter – sist på den største Øya-scenen.

Det ble elektrisk, ifølge Dagbladet, som kastet en femmer dagen derpå.

Janelle Monae at Øya Festival. All hail the queen.

A photo posted by Laura Studarus (@laura_studarus) on

Denne vinteren er det imidlertid på filmlerretet at Janelle Monáe gjør seg bemerket. Først og fremst i debuten «Moonlight» – en av årets sterkeste filmopplevelser, og Oscar-nominert i åtte kategorier, deriblant beste film.

Filmen har norgespremiere 10. februar.

«Moonlight» finner sted i et av Miamis fattigstrøk, og Monáe spiller figuren Teresa. Hun er kjæresten til en doplangeren Juan, som forbarmer seg over den unge hovedkarakteren Chiron.

Chiron skiller seg ut fra mengden på flere måter – han har en dopavhengig mor, og skjønner i tidlig alder at han er homofil.

«Moonlight» følger Chiron på tre ulike stadier i livet, og er en unik, nydelig og trist kjærlighetsfortelling som bør resonnere med publikum i et land der omtrent samtlige under 30 år har sittet klistret for å se på Isak og Even i «Skam».

Filmen har fått ekstremt gode kritikker og har innkassert bøttevis av priser i hele verden.

Monáe skjønte tidlig at dette var et prosjekt hun måtte bli en del av.

– Jeg slapp alt jeg hadde i hendene for å bli med i «Moonlight». Manuset var bare eksepsjonelt godt skrevet, sier hun til Entertainment Tonight.

Gangsterkjærester har lang tradisjon for å bli framstilt som stokk dumme og egoistiske bimboer i amerikansk film.

Men regissør Barry Jenkins er altfor smart til å gå i den fella.

I stedet blir Teresa en slags surrogatmor for Chiron. Hun er den som lærer ham enkle ting som den nedkjørte biologiske moren ikke klarer – for eksempel (i en knallsterk scene) å re opp sengen.

– Det er en misoppfatning at doplangere bare har én side ved seg, at dem du ser på TV også er slik de er i virkeligheten. De langerne jeg kjente da jeg vokste opp gjorde valg de ikke var stolte av, men de ga også tilbake til lokalsamfunnet, lærte opp unge gutter og jenter, og hjalp folk med regningene, sier Monáe til The Guardian.

Man får ikke høre noen av Janelle Monáes låter i «Moonlight», men musikk er likevel en svært viktig komponent i filmen. . Ikke bare har den et fantastisk score – den bruker også glimrende pop- og hip hop-låter på en intelligent og gjennomtenkt måte:

Janelle Monáe er ikke den skuespilleren som har mottatt flest priser for sin innsats i «Moonlight» – blant skuespillerne er det Mahershala Ali og Naomie Harris som er blitt Oscar-nominert.

Hun har likevel støttespillere, og New York Magazine er blant dem som har tatt til orde for at 31-åringen burde fått priser.

La oss krysse fingrene for at vi får se henne kjempe om priser i framtiden – om ikke annet blir den røde løperen veldig mye kulere hvis Janelle Monáe får være med:

jeanelle